5 jaar later in Australië

Posted on 13 August 2014

Immuun voor economische teleurgang.

5 jaar geleden kwam ik voor het eerst in dit afgezonderde continent, aan de andere kant van de wereld. Een westers land dat de afgelopen decennia continu doorgroeide (zie GDP comparison, verschil in groei van BBP), een land wat buiten de 2 grote economische neerslagen bleef (2001 en 2008) en een land dat een geringe staatsschuld heeft (zie Australian Public Debt, staatsschuld). Is dit land immuun voor een economische neergang? Heeft de Australische overheid anders geacteerd dan andere overheden?

Comparison in GDP growth AUS/NED

Comparison in GDP growth AUS/NED

Australian Public Debt

Australian Public Debt

Het verschil in groei is significant. Niets lijkt Australië niet in de weg te staan. Banken kunnen hun gang gaan en er is geen deposito-gerantiestelsel, simpelweg omdat het niet nodig is. Velen zullen zeggen: Australië zit vol met delfstoffen, ja dit klopt zeker maar dit is volgens mij niet alleen de reden geweest van de Australische crisis immuniteit. Natuurlijk hebben instanties zoals de Federal Reserve Bank of Australia (ECB/FED van Australië) hun werk, zoals het verlagen van de cash rates, gedaan. Echter, naar mijn mening, heeft de invloed van het macro-economische beleid van de Labour-regering deze economie ook een sterke positive impuls gegeven. De 3 procent regel die in Europa heilig is, kennen ze hier niet. De Amerikaanse creditcrisis die ze hier ook hebben ervaren, heeft de overheid buiten de deur kunnen houden door een sterk anticyclisch beleid te voeren. Zoals eerder in een artikel (18-06-2014) van o.a. mij in de Financiële Telegraaf ook al benadrukt werd: grote investeringen van de overheid in bijvoorbeeld de infrastructuur.

Echter door deze economische “aantrekkelijkheid”, stroomt er uit alle delen van de wereld geld naar Australië. Velen willen hier maar al te graag hun geld stallen met als resultaat: een stijgende Australische dollar koers die zelfs tijdelijk (2011/2012) meer waard was dan de Amerikaanse dollar. Leuk voor de Australiërs als ze op vakantie gaan maar een groeiend probleem voor de Australische export. En niet te vergeten toeristen van overseas. Australië is de afgelopen 5 jaar flink duurder geworden.

Voor Aziaten is Australië een paradijs op aarde. Het hoogste minimumloon ter wereld, namelijk bijna 17 AUD$ (ongeveer 11,70 euro) en een land waar het vaak heerlijk weer is.  Het is dan ook niet raar dat Aziaten staan te trappelen om richting Australië te gaan om te werken of zelfs te immigreren. Loonmatigingen zoals in Nederland, nee hoor, lonen stijgen zo’n 3 a 4 procent per jaar! En als lonen stijgen, dan volgen ook de producten, dus ook de inflatie ligt een stuk hoger dan in de Euro zone. Echter een groot risico zijn de commodity prijzen, als deze significant gaan dalen, dan zal de immuniteit van Australië voorbij zijn.


No Replies to "5 jaar later in Australië"


    Got something to say?

    Some html is OK